Вимоги до харчових рукавів різних класів та маркування
У харчовій промисловості особлива увага приділяється питанням санітарної безпеки продукції. Вирішення цього завдання забезпечують у тому числі та рукави напірні харчові, що використовуються для комплектації обладнання для цієї галузі. Вони застосовуються у транспортуванні рідин, в'язких та сипких продуктів, а також інших цілях, коли необхідно забезпечити стерильність виробничих та технологічних процесів.
Основні вимоги до харчових шлангів
Шланги, що контактують з продукцією та сировиною для харчової промисловості повинні відповідати певним параметрам, основні з яких перелічемо далі:
-
матеріал для виготовлення рукавів напірних харчових повинен бути безпечним для здоров'я людини, хімічно інертним і не вступати в реакцію з їжею та сировиною, а також не виділяти летких сполук (наприклад, при нагріванні), які можуть вплинути на смак та запах готових продовольчих товарів;
-
вироби мають бути простими в обслуговуванні та стійкими до засобів догляду, у тому числі з використанням складів, що дезінфікують;
-
шланги повинні мати достатню міцність, надійність та здатність витримувати безперервні технологічні цикли великої тривалості;
-
гнучкість та здатність до створення великих за довжиною трубопроводів включаючи важкодоступні місця — ще один з параметрів, яким мають володіти рукави для харчової галузі;
-
рукави повинні мати змогу працювати в різних температурних умовах та зберігати свої базові характеристики довгий час.
Відповідність цим вимогам підтверджує сертифікат на харчовий шланг, до якого вносяться підсумки випробувань та контролю якісних параметрів продукції.
Класи, групи та маркування шлангів
Попри появу багатьох матеріалів і технологій, на сьогодні рукави з гуми завдяки доступності, довговічності та вартості не здають позицій і є одними з найбільш популярних на ринку ГТВ. Відповідно до нормативних документів, зокрема — ГОСТ 5398-76 та ГОСТ 18698-79, рукава поділяються на класи та види. Харчові шланги належать до класу П, і призначаються до роботи з такими середовищами як спирт, пиво, вино, молоко, слабокислі розчини органічних та інших речовин, питна вода.
Залежно від умов роботи ГОСТ 5398-76 шланги всіх класів поділяє на дві групи:
-
1 група - всмоктувальні;
-
2 група - напірно-всмоктувальні.
Інший, вже раніше згадуваний ГОСТ 18698-79 регламентує роботу напірних рукавів, що застосовуються як гнучкі трубопроводи.
Рукави напірні харчові призначені для транспортування рідин, газів та сипких консистенцій шляхом подачі перерахованих під високим тиском. Окрім згаданого такі вироби знаходять своє місце при перекачуванні та транспортуванні густих консистенцій, таких як карамель, мед, паста, соус та інших в'язких кондитерських продуктів. Також рукави напірні харчові застосовуються для роботи з різними харчовими хімікатами та домішками, що використовуються у виробництві харчових продуктів.
Харчові всмоктувальні рукави незамінні у збиранні та транспортуванні рідких продуктів — всмоктуванні води, молока, соків та інших рідин із резервуарів чи місткостей. Також можуть застосовуватись для переміщення сипких субстанцій — зерна, борошна, цукру та іншого в системах перероблювання й фасування, а також в очищенні та обслуговуванні — видаленні залишків продуктів чи чищенні обладнання.
Харчові всмоктувальні шланги на відміну від рукавів напірних харчових призначені для подачі субстанцій шляхом всмоктування їх під тиском 0,08 МПа (0,8 Атмосфер). Вони посилені кількома текстильними шарами та металевою спіраллю. Мають підвищену стійкість в умовах вакууму, на вигин, розтягування та здавлювання, менш гнучкі на відміну від рукавів напірно-всмоктувальних харчових.
Дані вироби встановлюються на всмоктування «вхід» (до насосного обладнання), але можуть експлуатуватися в якості рукавів напірних харчових — на скидання «вихід» (після помпи). Однак для останньої мети, через високу жорсткість каркасу не завжди зручні при прокладанні довгих трубопроводів, де потрібна гнучкість, а також складніші при транспортуванні, та можуть передавати підвищену вібрацію на помпове обладнання під час роботи.
Рукави напірно-всмоктуючі харчові поєднують у собі можливості всмоктування та подачі під тиском. Вони використовуються у випадках, коли необхідно як створювати вакуум, так і переміщати рідини, сипучі матеріали або продукти іншої консистенції під тиском. Рукави напірно всмоктувальні харчові широко поширені ще й у процесах транспортування рідин через системи фільтрації та очищення. У системах розливу і фасування рукави напірно-всмоктуючі харчові забезпечують високу швидкість та точність дозування.
Робочий тиск всмоктування рукавів напірно-всмоктуючих харчових становить 0,08 МПа (0,8 Атмосфер), тиск напору (скидання) — 1,2 МПа (≈ 12 атмосфер). Вироби армовані декількома текстильними шарами та оснащені металевою спіраллю. Рукави напірно всмоктувальні харчові не деформуються, не заламуються в умовах вакуумних навантажень та при напірному нагнітанні. Мають властивості часткового розтягування, стиснення при експлуатації та певну гнучкість.
Рукави напірно-всмоктуючі харчові найбільш популярні завдяки універсальності, можуть встановлюватися як на всмоктування (до насосного обладнання), так і на напірне скидання (після насосу). Каркас рукава більш гнучкий порівняно з всмоктуючим варіантом. Може використовуватися для прокладання гнучких трубопроводів великої протяжності.
Шланги всіх класів передбачають не менше, ніж 3-х кратний запас міцності при гідравлічному тиску і повинні бути стійкими та зберігати герметичність при вакуумному тиску не менш 0,08 МПа (600 мм ртутного стовпа).
Відповідно до раніше згадуваних нормативних документів, для розуміння технічних характеристик, виробник зобов'язаний наносити маркування на одному з кінців кожного виробу, будь-то рукав напірно всмоктувальний харчовий чи будь-який інший, яка повинна зберігатися протягом усього гарантійного терміну експлуатації/зберігання шланга. На ній вказується:
-
товарний знак або найменування підприємства-виробника та його логотип;
-
клас рукава;
-
групи рукава;
-
внутрішній діаметр;
-
робочій тиск.
Приклад умовного позначення: П – 2 – 25 – 10 ГОСТ 5398-76. Іншими словами — перед вами ні що інше, як рукав напірно всмоктувальний харчовий (П-2) з внутрішнім діаметром 25 мм та робочим тиском 1.0 МПа (10 кгс/см2) ≈ 10 Атмосфер.
Харчові рукави відіграють важливу роль у забезпеченні санітарної безпеки в харчовій промисловості. А правильний вибір та використання шлангів за призначенням гарантують якісне й безпечне виробництво продукції, що є запорукою успішного функціонування підприємства.